Exploring of functional peptides from edible proteins and establishment of oral administration without activity loss
Project/Area Number |
19H00837
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Medium-sized Section 27:Chemical engineering and related fields
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Research Institution | Nagoya University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
落合 秋人 新潟大学, 自然科学系, 准教授 (40588266)
長岡 利 岐阜大学, 応用生物科学部, 教授 (50202221)
谷口 正之 新潟大学, 自然科学系, 教授 (00163634)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥45,890,000 (Direct Cost: ¥35,300,000、Indirect Cost: ¥10,590,000)
Fiscal Year 2021: ¥9,620,000 (Direct Cost: ¥7,400,000、Indirect Cost: ¥2,220,000)
Fiscal Year 2020: ¥9,620,000 (Direct Cost: ¥7,400,000、Indirect Cost: ¥2,220,000)
Fiscal Year 2019: ¥21,320,000 (Direct Cost: ¥16,400,000、Indirect Cost: ¥4,920,000)
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Keywords | ペプチド / 可食性タンパク質 / 探索 / 腸輸送 / 情報解析 |
Outline of Research at the Start |
可食性タンパク質由来のペプチドは20種類のアミノ酸からなる。アミノ酸は両性イオンで側鎖の疎水性もさまざまであるため、ペプチドは他の生体分子では到底達成できない広い多様性と高機能をもつ。本研究では、5から10残基程度の中鎖・長鎖の高機能ペプチドを可食性タンパク質配列から発見し、経口飲用で、機能保持したまま腸送達する方法の確立を目指す。このため、3つの課題、①情報解析を用いた可食性タンパク質由来高機能・中長鎖ペプチドの探索、②プロテアーゼ切断点特定および中長鎖ペプチドの分離濃縮法の確立、③当該ペプチドの経口飲用摂取による腸送達法の開発、に取り組み、ペプチドの産業応用を目指す計画を立案した。
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Outline of Final Research Achievements |
Bioactive peptides with moderate length of 5 to 10-mer are potentially existing into the sequences of plentiful edible proteins. In oral administration of such peptides, development of direct delivery without hydrolysis to the intestine space is strongly desired in the field of healthcare, nutrition and cosmetics. In the present study, following 3 topics were investigated, 1) screening of meso-length bioactive peptides from plentiful edible protein by informational analysis, 2) establishment of selective separation and concentration method of such peptides by optimization of protease hydrolysis, and 3) development of direct delivery without hydrolysis to the intestine using heat treated porous silica gel which can adsorb bioactive peptides in inner space at acidic pH and can release them at neutral pH.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
生理活性ペプチドが加水分解を受けずに腸内送達できる技術は、健康食品素材としてのペプチドの利用可能性を飛躍的に広げることができるため、食品企業等に及ぼす影響は大きい。物理化学的特性を利用した選択的吸着担体はペプチドの生理機能と物理化学的特性の関連性に踏み込んでおり、生理機能の理解という学術面での意義も高い。
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Report
(5 results)
Research Products
(25 results)